Lukács Lóránt
KORTÁRS LEKVÁROK ÉS KRÉMEK
Lukács Lóránt kistermelő, Bárdudvarnok Szendi-hegy
" Bárdudvarnoki tanyámon és környékén megtermett gyümölcsöket, zöldségeket és a közeli erdő javait (engedélyes gyűjtéssel) dolgozom fel kaposvári lakásomon tartósítószer mentes technológiával.
A növénytermesztésben és a feldolgozásban is fontosnak tartom a környezet és egészség barát módszereket.
Földemen nem használok vegyszereket, gyümölcsfáimat is csak tavaszi lemosó lével védem a kártevők ellen. Évekig tartott, hogy megismerjem a területem éghajlati és talaj adottságait, az azokkal barátságban levő növényi kultúrákat, felmérjem saját képességeimet. Igyekszek mindent hasznosítani, példaként: a levágott ágakat és füvet talaj takarásra, komposztálásra, a csalánt pesztónak és permetezésre, a fűszernövényeket feldolgozásukon túl növényeim védelmére is használom.
A klasszikus gyümölcsökből kevés hőkezeléssel igyekszem a legtöbb ízt megtartani – nem ragaszkodok ahhoz, hogy megálljon a kanál a lekvárban. Néhány méltatlanul alulértékelt gyümölcsnek pl. a Cseresznyeszilva (Mirabolán), vagy a Parasztbarack különös figyelmet szentelek. Szeretek kísérletezni a zöldségekkel, hiszek abban, hogy nem csak a padlizsánból lehet jófajta krémeket készíteni!
Szeretném az időhiányos háztartásokat megkímélni egy-egy fontos kiegészítő megfőzésével járó hosszadalmas munkától. Erre talán jó példa a csipkebogyó, a hagymalekvár, a mirabolán chutney, vagy egy fűszeres babkrém, amelyek elkészítéséhez többféle alapanyag és néhány óra szükséges.
2013-ban medvehagymás, 2018-tól újabb termékeimet zsűrizte be a Duna-Dráva Nemzeti Park, védjegyüket azóta is használom.
Termékeim évek óta elérhetők a Hotel Kardosfában, a Bikali Élménybirtok és a Kastélyszálló boltjaiban, 2022-től az orfűi Gasztrokultúra boltban.
Lukács Lóránt ős- és kistermelő "
Termékei: lekvárok, szörpök, fűszersók, zöldségkrémek, medvehagymás termékek.
Elérhetőségek:
+36 30/566-1547
lekvar.lukacs@gmail.com