Zsohár Gyula

Zsohár Gyula Fazekasmester vagyok. Fazekas családban születtem Magyarszombatfán 1949-ben. Családi hagyományként, lassan 52 éve hogy a szakmában dolgozom, jelenleg is az őriszentpéteri fazekas műhelyemben. Nagyapám, Zsohár János az Őrség egyik legjobb fazekas mestere volt. Műhelyében tanult fazekas inasokból kitünő mesteremberek váltak. Nagybátyám Ifj.Zsohár János a figurális dolgok a mintázás nagyszerű mestere volt. Ha a kezébe került egy darab agyag pillanatok alatt bármilyen ember,állat figurát megformázott kezeivel. Édesapám Zsohár Gyula,nagyszerű korongos, igen jó mester ember volt. Fa tüzelésű kemencéjéből szebbnél szebb és egyedibb edények kerültek elő.

Nagyapám műhelyéből alakult az 50-es években a Magyarszombatfai Kerámia Gyár, ahol az addig nála tanult,vagy dolgozó mesterek továbbra is végezték munkájukat. Én ott születtem,ott nőttem fel,ott dolgoztam 16 évig, majd 1978-tól önálló kisiparosként dolgozom. Ezt a szép mesterséget pedig fiam, Zsohár Balázs viszi tovább.

Az általam készített edények jelentős részét, használati tárgyak, sütő-főző,tároló edények teszik ki,amiket régen a háztartásban használtak és ma is nagy szeretettel használnak. Az Őrségre jellemző hagyományos forma és színvilágot őrzöm , de készítünk természetesen modernebb és egyedi dolgokat is. Az Őrségi cserép edényekben készült ételek izhatásban messze felül múlják a manapság használt fém edényekben készült ételeket. Aki kóstolt már bármilyen ételt, ami cserép edényben készült, az biztosan megszereti ezeket az edényket, és használni is fogja nagy szeretettel. Cserépedényekből gasztronómiai csodákat lehet elővarázsolni.

Aki ennél többre kiváncsi, az kérem keressen meg fazekas műhelyemben, mely Őriszentpéter, Kovácsszer 70. szám alatt található. Minden érdeklődőt sok szeretettel várok.

"Az ember csak úgy alkothat, ha önmaga megnyilvánítása során meghaladja önmagát. Amit pedig alkot, amiből és amivé alkotja, tehát az anyag, az edény és a fazekasság egyaránt ,nem ő maga. Ő csupán tanú, alkalom egy történésre, amelyre a létrehozott mű a bizonyíték"

 

Cím: 9941 Őriszentpéter, Kovácsszer 70.

Telefon: +36 94 428 208, +36 70 337 9140

E-mail: zsohargyula@vipmail.hu

Honlap: www.zsoharfazekas.hu

Térkép