Csáki Ildikó

Kb. 25 éve foglalkozom szalmafonással.

Kezdetben a szalma színe, tapintása és illata tette vonzóvá számomra a szalmát. Majd a későbbiek folyamán a növény hasznossága, hiszen minden darabkája értékes. A magja étel, ital alapja. A szárából használati tárgyak, dísztárgyak készíthetők, valamint az emberek, állatok fekhelye. A gyökérzete a talaj minőségét javítja. Egyszerűen számomra a legcsodásabb anyag.

A kézművesség számomra hobbi. Egy élettér, igazi örömalkotás.

A kezdeti időszakban, gimnazistaként teljesen egyedül fonogattam, magamtól sikerült sok mindenre rájönni. A későbbiek folyamán találkoztam olyan mesterekkel, akiktől megtanultam a kalászkoszorú, aratókoszorú, borona néprajzi üzenetét. A technikát több kézműves táborban, több féle nemzetiségű mestertől sikerült elsajátítanom, valamint saját magam is találtam ki fonatokat.

Nagyon időigényes munkáról van szó. Nem maga a fonás, hanem az anyag előkészítése, hiszen sarlóval kis kévékbe gyűjtve vágom le a gabonát viaszérésben. Szárítás után tisztítom, ami annyit tesz, Utána válogatom hosszúság és vastagság szerint.  A fonáshoz az a szalma csomót áztatom, amiből dolgozni akarok. Vázlatot nem készítek, de elképzelem, hogy mit szeretnék készíteni és ezt sok féle formában meg szoktam csinálni. De akadnak spontán létrejövő alkotások is.

Ahhoz hogy a mostani életbe beilleszthető legyen, ahhoz olyan tárgyakat kell készíteni, amit a mai kor embere is szívesen használ. Szerintem a tanult és a ki kísérletezett technikának akkor van igazán értéke, ha át adja az ember a jövő generációnak, akik tovább alkotnak belőle, valamint fejlesztenek is rajta.

Munkáim megtalálhatók a Kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeumban, a Zengővárkonyi Szalmamúzeumban, egy –egy darab található Budapesten, Szegeden, Kalocsán, Kecskeméten, valamint Magyarországon elég sok helyen.  Külföldön Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Ukrajnában, Görögországban, Erdélyben, Dániában, Svájcban és Amerikában.

 

Cím: 6076 Ágasegyháza, Kossuth u. 4.

Telefon: +3620 517 5026

E-mail: csakiildiko@t-online.hu

Honlap: www.csakiszalmaja.hu