Őrségi dödölle Szőke András ajánlásával
Van itthon a faluban egy sparhertem, én azon készítem, de lakótelepen, egy háromlángos gáztűzhelyen is megoldható. Régen a szegény emberek, paraszti családok körében népszerű volt. Nagyon izgalmasan lehet variálni az alapot.
Hozzávalók (4 fő részére):
1 kg burgonya
25 dkg liszt
3 fej vöröshagyma
Só
Vegetáriánus titok:
4 gerezd fokhagyma
0,5 dl pálinka
1 evőkanál méz
1 cl fenyőrügyszörp
Tökmagolaj
Ízlés szerint birsalma- vagy pongyolapitypang-
lekvár a tetejére.
Húsos titkok:
5 dkg füstölt szalonna vagy
1 szelet szürkemarha-szalámi
a „malterhez”
1 mokkás kanál őrölt kömény
Mangalicazsír
Öntethez:
bögre tejfölhöz 1 szelet szürkemarhaszalámi
1 kávés kanál birsalmalekvár
Kétféle irányba induljunk, a húsevők és a vegetáriánusok felé!
Fő utca az elágazásig:
Egy fazékba darabolj össze kockára megmosott burgonyát. Annyi lében főzd, hogy ellepje, vagy kis lángon tedd ezt, vagy a sparherten a kályhacső felé húzd, és a sparhert karját hagyd „főz” állásban. Tegyél a lébe egy kanál olcsó konyhasót, ne a drágát, mert az jóval később is oldódni fog!
A kereszteződéshez értünk:
Titok a vegetáriánusoknak: tégy a fazékba, négy gerezd fokhagymát, amit előző este fél deci karcagi pálinkában és napkori mézzel, illetve fenyőrügyszörpben áztatsz! A levet is öntsd hozzá! Titok a húsosoknak: tégy a fazékba, ha van, 5 dkg füstöltsonka-darabod tegnapról a bablevesből, vagy egy szelet szürkemarha-szalámit és őrölt köményt!
Ha megfőtt, akkor fakanállal a saját levében, annyi liszt hozzáadásával keverd össze, hogy csomómentesen olyan anyaggá váljon, amilyennel a kőművesek malteroznak. Húzd félre! A serpenyőben mangalicazsírt forrósíts, vagy ha vegetáriánus vagy tökmagolajat. Dobd bele az apróra szelt vöröshagymát, üvegesre pirítsd meg, majd kanállal szaggasd bele a „maltert”. Aranybarnára piruljon!
Húsosoknak: a bögre tejfölhöz hozzákeverjük a szürkemarha-szalámit, amit pici kockákra vágtunk és a birsalmalekvárból is teszünk egy csipetnyit bele. Kever, kever, kever! Majd az aranyszínű dödöllére hinti. Köretként tálalja.
Vegetáriánusoknak: a dödöllére a birsalmalekvárt, vagy a pongyolapitypanglekvárt helyezzük.
Szőke András
Kapcsolódó oldal: Köcöle Kft, Őrimagyarósd