Homoki fehér spárgából készült ételek
Spárgasaláta
(előételnek vagy körítésnek használható)
A spárgát leöblítjük lecsurgatjuk. Az üvegben található fél kg-os spárgát egy cm-es darabokra szeleteljük kb. 8 cm póréhagymát vagy 4-5 újhagymát vékonyra karikázunk, főzünk 5 db kemény tojást ,amit elkockázunk, mindezt összekeverjük sóval, borssal, tejföllel és majonézzel, ezáltal megkapjuk a saláta tökéletes állagát. A legvégén egy fél evőkanálnyi porcukrot keverünk bele.
Spárgaleves
Hozzávalók: 1 kg spárga, só, vegeta ízlés szerint, két evőkanál cukor, 1 egész citrom leve, két darab petrezselyem gyökér, négy darab sárgarépa, 4 dl tejföl, két evőkanál liszt. Az egyik legendás recept a spárgalevesé, melynek titkát most megosztjuk Önökkel. Vegyen a bugaci puszta meleg homokjában termesztett spárgából egy kilót. Tisztítsa meg, karikázza fel, és tegye sós vegetás vízbe, melybe még tegyen két evőkanál cukrot és egy egész citrom levét. Kevés vízben főzze tizenöt-húsz percig. Petrezselyemgyökeret két darabot, sárgarépát négy darabot karikázzon fel, majd olíva olajban párolja meg. Kevés zellert is tehet bele, és a végén egy egész hagymát felkockázva. Ha minden belekerült főzze puhára. Öntse össze a kettőt - főzze bele a legendás kézzel készített lúdgége tésztát. Négy deci tejfelből két evőkanál liszttel készítsen habarást rá. Felforr és kész! Díszítse petrezselyem zöldjével melyet apróra vág! Tálalás előtt vágjon négyfelé egy egész citromszeletet, és szórja bele.
Rántott spárga
3-4 db spárgát fogvájóval két helyen összetűzünk ízlés szerint sózzuk, liszttel, vízzel, majd hozzáütött tojással masszát készítünk, pici sóval, a lisztezett spárgát beleforgatjuk, és forró olajban kisütjük. Ugyan olyan módon is készíthetjük, mint a rántott húst zsemlemorzsába forgatva.
Rakott spárga. A konyhakész spárgát leöblítjük, karikára vágjuk, és ugyanúgy készítjük vegetáriánus változatban vagy hússal, ahogyan azt bármilyen zöldségből készítenénk. Jótanács: a tetejére 3 dl tejfölből 10 dkg trappista és 5 dkg füstölt sajtból sóval, borssal, 3 tojássárgájával masszát készítünk. A 3 tojásfehérjét habbá verjük, és végül masszába keverjük és ráöntjük a rakott anyagokra. Így tesszük a sütőbe. A dicséret nem fog elmaradni.
Spárgafőzelék
A kész spárgát kb. 1 cm darabokra vágjuk, feltesszük kb. 5-8 percig feltesszük főni, ízesítjük, majd tejfölösen behabarjuk. Sokan tejjel készítik a habarást, de ez a módszer is tökéletes.
Vegetáriánus reggelihez ajánlom, hogy öblítés után forró olajra tegyék, apróra vágott hagymával, só bors, ízesítés után tojásokat ütök rá. A húst szerető vásárlóink tehetnek virslit, kolbász, vagy sonkát is piríthatnak a kész anyaghoz. Tökéletes reggeli.
Sonkás spárga
A spárgát leöblítjük, és lecsurgatás után vajon megpirítjuk, só, bors, ízesítéssel.
Majd pirított bacon szalonnába, vagy ahogyan én teszem, mangalicasonkába, vagy mangalica szalonnába csomagolom - garantálom lesz hozzá étvágy.
forrás: Gedeon Tanya Panzió