Bódi Judit

Sajtkészítő. 2012 óta foglalkozik családi gazdaságával (előtte lovagoltatással foglalkoztak, hivatásos lovas oktató. A gazdasági körülmények megváltozása miatt hagyák abba a lovagoltatást). Kecskéket vásároltak, és sajtgyártással kezdtek el foglalkozni. Mivel igen nagy érdeklődés volt a sajtok iránt, és a kecskék laktációs időszaka viszonylag rövid, nem tudtak egész évben termelni, ezért teheneket vásároltak, és folyamatában teljesen átálltak a tehéntejből készült sajtok gyártására.  Jelenleg 7 magyartarka tehenük van.
A gazdaságot a párjával ketten működtetik, alkalmazottuk nincsen. A takarmány előállításától kezdve, a fejésig, a sajtgyártásig, értékesítésig maguk végeznek mindent. Ehhez rendelkeznek traktorral, fűkaszával, rendsodróval, fejőgéppel. 15 hektár ősgyepet kaszálnak jószágaiknak. Területükön igazi sziki széna terem, melynek beltartalmi értéke biztosítja számukra a sajtkészítéshez szükséges prémium minőségű tejet. Kisebb területen here szénát és csalamádét termelnek.
A sajtok gyártásánál mindenkor a minőséget tartják szem előtt, társítva az esztétikai megjelenéssel. A tejet nem szeparálják, nem készítenek vajat, tejfölt. Nyers tejből dolgoznak, a tejet nem pasztörizálják. Rendszeresen tesztelik, maximálisan ügyelve a fejési higiéniára, a tej egészségére. Céljuk a tejben lévő értékek megőrzése, a tiszta, egészséges élelmiszer előállítása.
Teheneiknek EU-s minősítésű istálló áll rendelkezésére. Kora tavasztól késő őszig karámban tartják őket, vagy legeltetik, csak a fejés történik az istállóban. A lehető legkorábban elkezdik őket zöldtakarmánnyal etetni, és volt rá példa, hogy még novemberben is sikerült zöldtakarmányt kaszálni nekik. A jó sajt alapja a teheneknél kezdődik, ezért igyekszenek számukra mindent megadni, hogy egészségesek legyenek. Kiemelt mennyiségű abrakot kapnak. Télen táplálék kiegészítővel támogatják őket. Nem céljuk a sok tej termeltetése, kizárólag a jó minőség a cél. Tudják, hogy ilyen íz világú sajtot ITT lehet előállítani. A tejben benne van a sziki széna minden értéke, a kékfű az illatos füvek világa. Ezért is nevezték el magukat úgy, hogy: Sajt a tanyáról

Nem nevezik natúr sajtjukat trappistának, mert nem utánozni akarnak olyan sajtokat, amiket más mikroklímában állítottak elő. Úgy gondolják, ez a MI sajtunk, a tanyáról. Remélik, hogy a jellegzetes, teheneik táplálása által termelt tejből készült sajtok, amik rájuk jellemzőek. Ezért is került közel a gyúrt sajtok világához, mert tejük egy csodálatosan formázható, selymes anyagot ad, ehhez a sajt fajtához. Megtudták, tévhit, hogy a hevített sajtok csak az olasz sajtok világára jellemző, a régi világban itthon is készítettek hevített sajtot, csak nem formázták meg olyan szépen, és nem adtak szép neveket nekik. De a hevített sajt nagyon jól tárolható, - akkoriban csak kerekre formázták,- és az idő teltével egyre finomabbra érik.

Összegezve, úgy vélik, ha nem itt laknának, gazdálkodnának, nem itt termett takarmánnyal etetnék jószágaikat, nem tudnának ilyen sajtot készíteni. Termékeik az oltóanyagon és színtenyészeten kívül semmilyen adalékot nem tartalmaznak. A fűszereket vagy maguk termelik, vagy őstermelőktől vásárolják, mindig nagyon ügyelve a kiváló minőségre. (Pld: pirított tökmag, áfonya, aszalt gyümölcsök, dió) A sajtok füstölését is maguk végezik, kizárólag bükkfa aprítékkal és kukoricacsutkával.
Vevőkörük azt igazolja, hogy jó úton haladnak, termékeik nagyon kedveltek.
Rendszeresen járnak termelői, kézműves piacokra, (Szolnok Aba Novák Agora, Szandaszőlős háztáji piac) fesztiválokra, ahova az Agrárkamara hívja őket, de értékesítenek szállodák svédasztalára és vendégei részére is. (Cserkeszőlő Touring Hotel, Aqua Lux Hotel) Zárt Facebook csoportjuk (Sajt a tanyáról) már 900 nál is több tagot számlál. Azért zárt csoport, mert kizárólag a környék lakóit várják a csoportba. Minden hónapban a környező falvakba megrendelésre szállítanak, hogy a termékeik mindenhova eljussanak, oda is, ahol nincs helyi piac. A csoportban megosztják a tanya életét, a kis jószágok születését, a velük történteket, ami nagy népszerűségnek örvend. Körül veszi őket az emberek szeretete, munkájuk elismerése.
Szerveznek nyílt napokat, iskoláknak tanyalátogatást, ahol a gyerekek testközelből ismerhetik meg a jószágokat, ihatnak frissen fejt tejet, és együtt készítenek sajtot.
A hagyományos ünnepeket igyekeznek a sajtban is megjeleníteni. Húsvétkor a batyukat kistermelőtől vásárolt füstölt sonkával, és fürjtojással töltik, Karácsonykor az aszalt gyümölcsök és a dió jelenik meg a töltött és félkemény sajtokban.
Nagy örömükre szolgál, hogy azt tapasztalják, akár ballagási ebédnél, akár baráti, családi összejöveteleknél, családi ünnepeknél egyre többen ünnepi sajttálat vásárolnak, mert tudják, hogy tiszta, egészséges élelmiszer kerül az asztalukra a különböző kész rágcsák helyett.
Látják, hogy a termelői piacok egyre népszerűbbek, az emberek egészségesebben szeretnének táplálkozni és ehhez ők is szeretnének termékeikkel hozzájárulni.

 

Elérhetőség: 

Cím: 5463 Nagyrév, Előd utca 4.
Telefon: 20/583-6390
E-mail:  manna.bodi@gmail.com
Honlap: www.sajtatanyarol.lapunk.hu

Térkép >>