Zöld dió befőtt

Az előállítási folyamat nagyon hosszú, időigényes, de megéri. Ezeket zöld állapotában, üvegben, cukros-mézes lében rakom el. Szabadföldi termesztésben vannak diófáim, semmilyen növényvédő szert nem használok. Meggyőződésem, hogy a fiatal zöld dió nem allergén.

Kiemelkedő a jód, vas,  C-vitamin tartalma. Omega zsírsavak vannak benne, antioxidánst tartalmaz. Hatása:  Gyomorerősítő, emésztést segíti, vérnyomást normalizálja, májregeneráló és az agyi tevékenységeket is fokozza.

Tálalása: Lehet tálalni túró gombócba töltve. Pörkölt darált dióba meggurítani.  (kókuszdió reszelék, bár az nem magyar, de jól néz ki) Eltarthatósága 1 év bontatlan csomagolásban! Fénytől védeni kell, hűvös helyen kell tartani. A júniusban szedett zöld dió karácsonyra készül el, akkora válik jóvá. Ha felbontottuk, meg kell enni! Hűtőben még felbontva is eltartható egy darabig.

Érdekesség: Régen Rómában a császár közembereknek megtiltotta, hogy a zöld diót leszedjék a fáról. Annak fogyasztása csak a nemesek kiváltsága volt.

Kapcsolódó termelők