Szürkemarha szalámi

Szürkemarha szalámi

Történelmi tény, hogy a XIII-XVII. században, a marhakereskedelem fénykorában, a jakabszállási és a bugaci pusztáról esetenként 800 marhát számláló gulyákban, lábon hajtották a magyar szürke marhákat a mai németországi Bamberg vágóhídjáig. A történelmi bambergi vágóhíd előtt ma is áll egy bronzból készített, szürke marhát ábrázoló emlékmű. Ezt a német város levéltárából megkért anyagaink bizonyítják. Az utat, melyen megindították a marhákat Németország felé, a mai napig „Hajtó útnak” hívják és az átlagtól teljesen eltérően 16 méter széles földútként tartják nyilván.

Az én szürke marháim ennek az útnak a szélében legelnek több mint egy évtizede. Ez az ok, amiért szeretnénk egy díszkaput emelni ezen az úton, emléket állítva a múltjának.

A szilaj, robosztus felépítés, a vázizomzat egyértelműen az őstulok-rokonságot erősíti. Állataink ENAR azonosítóval rendelkeznek. Minden egyes szál szaláminkon szerepel a felhasznált állat egyedazonosítója.

Takarmányozásuk, életterük, rideg tartásuk biztosítja a kiváló, minden természetellenes anyagtól mentes húsminőséget, mivel gyógynövényeket is legelnek a mezőkön, a stresszt pedig hírből sem ismerik. A termék tartalmában és formájában a leginkább tartani próbálja a helyi tradíciókat Természetes bélbe töltött, tetszetős megjelenésű, tömör, vágásérett, jól szeletelhető, egyenletes fűszereloszlású, minden idegen anyagtól mentes. Jellegzetes, harmonikus íze, kellemes , nem hivalkodó fűszerezése a régi, alföldi házi szalámik emlékét idézik a fogyasztóban. A vevői igények szerint rendelkezünk csípős és csemege szalámival.  Alapanyagait tekintve ha szalámiról mondunk véleményt, akkor egészségesebbet aligha lehet készíteni.

A magyar szürke szalámi tartja a helyi házi ízeket, tradíciókat….. meg kell kóstolni.

A terméket belföldi értékesítésre szánjuk. A telephelyünkre látogató érdeklődők mindig megkóstolják házi termékeinket a falusi vendégasztalunkról, melynek igényes, kulturált helyszínét a Gedeon Tanya biztosítja. / Nyt. szám: 001/2011 / A rövid élelmiszerlánc és a közvetlen értékesítés a cél.

A termék rendelkezik a Bács-kiskun Megyei NAK „Homokhátsági” védjegyével, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park védjegyével, valamint a „Kamra-Túra” és a „Háztájit az asztalra” program ajánlásával.

 

 

 

Kapcsolódó termelők