Magpapír - Égigérő fa

Az Égigérő fa egy tökmag leány óriási álma. Lelkes környezetvédőként sokat bánkódtam azon, hogy mennyi szemetet termel egy grafikai cég, mire rájöttem, hogy ez igazán csak hozzáállás és erős akarat kérdése. Ezért kezdtem bele saját vállalkozásomba, ahol azt csinálhatom, amit igazán szeretek és úgy, ahogy én szeretném. Munkámban azt tartom szem előtt, hogy ne ártsak a természetnek. A nyomtatott anyagoknál igyekszem a lehető legfenntarthatóbb megoldásokat választani. Kizárólag öko papírokra dolgozom, természetes kellékekkel, energiatakarékos nyomtatóval. Nem utolsó sorban pedig a mindennapjaimat is a környezettudatosság jegyében élem.

A magpapír ötlete 2020 elején talált rám. Csodálatosnak tartottam az ötletet, hogy nem kell senkinek külön komódot fenntartania ahhoz, hogy megtartsa minden ismerősétől kapott esküvői vagy ballagási meghívóját, névjegykártyáját, ajándékutalványát. Helyette elültetheti, és illatos fűszernövény vagy csinos kis virág nőhet belőle. Keresgéltem, de nem találtam olyan céget, amelyik nyomtatásra alkalmas magpapírt árulna megfizethető áron, így hát elkezdtem kísérletezni. Készítgettem a papírokat, és bár nagy százalékban kinőttek a kis növénykéim, egyszerűen egyik papír sem volt alkalmas arra, hogy nyomtassak, vagy akár kényelmesen írjak rá. Egyszer csak bevette a nyomtatóm, majd apró darabkákra szakadt a gépen belül. Jó sok időbe telt a kipucolása, de olyan nagyon boldog voltam. A következő két adag papír megint nem sikerült, én pedig kezdtem – csak egy egészen ici-picikét – elkeseredni. Elég az hozzá, hogy varázslatos módon éppen a 8. adagot vitte el tökéletesen a gépem, rányomtatva a logómat. A 8 a kedvenc számom. Így kellett lennie.

Azóta kísérletezek a magokkal. Van amelyik kinő, de nem szép tőle a papír. Valamelyik szép, de nem nő ki. És vannak, amik egyszerűen tökéletesek. Jelenleg kakukkfű, bazsalikom, citromfű, százszorszép, estike és levendula magokból tudok papírt készíteni – fűszernövényeket egész évben, virágokat csak tavasszal és nyáron.

Vállalkozásom bevételének 10%-át fák szakszerű ültetésére és gondozására fordítom. 

Elérhetőségeim: 

Kővári Viktória Ildikó

E-mail:  egigerofagrafika@gmail.com   Facebook: Égigérő fa