Kökényessy György- Almaecet

1965-ben szereztem  Dísznövénytermesztő és kertépítő képesítést .A Sátoraljaújhely  Magas-hegy oldalában, Veresföldön található 10452 hrsz .gyümölcsös, mely a BANDA-lak nevet viseli,  1974- ben  került  a család birtokába. 1984-óta művelem  a 0.6 ha gyümölcsöst. A legnagyobb részt történelmi almából almaecetet készítek.  A feldolgozásban a nővérem szokott besegíteni, amúgy egyedül végzem.

 

A fákról lehullott érett almát összeszedem, lemosom, és 2-3 felé darabolom, hogy a házilag készült fésűs  darálóban ne forogjon egymáson.  Az almapép hordóba kerül.   4 dcl almapéphez 0,5l forrásvíz, és 1 l vízhez  5 dkg cukor kerül. Ez az időjárástól függően 5-10 nap alatt elmálik, napi 5-7 kevergetés közben. Ezután szúnyoghálón keresztül  kipréselem.  Az így nyert levet egy 1000 literes tartályban összegyűjtöm, és mézzel  egy képlet alapján beállítom az ecet kívánt erősségét. Pincébe hordókba, tartályokba kerül, és ruhával  letakarva  16 C fokon érik. Az igazi ecetnek 8, azaz nyolc évre lenne szüksége. A jelenlegi forgalmazott ecetem másfél éves. Az ecetvirág mindig visszakerül az új alma léhez,  ezzel   biztosítva az élőflórát és az eredeti,  egyedi  ízt.

 

Az 1932-ben telepített Ősi magyar almák / Arany parmen, Batul, Török Bálint, Lánycsöcsü, pogácsa, Nyári selyem rozmaring, London pepin/ gyümölcsös nincs metszve vagy permetezve. Ezért általában kétévente van termés. A vulkánikus kőzet egyedi íz világot ad az ecetnek

További információ:

Kökényessy György

3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy 3, 

Tel: 30-368-0948

kokenygyuri@gmail.com

www.kokenyessyalmaecet.com. https://www.facebook.com/kokenyessyalmaecet/