Kályhában sült sebes pisztráng
A sebes pisztráng őshonos pisztrángfajunk, amely az Amerikából betelepített szivárványos pisztrángnál kisebb termetű. Az ipari eredetű tápokat kisebb étvággyal fogyasztja, mint amerikai rokona, ezért a halgazdaságokból már többnyire kiszorult. Nagyon érzékeny a vízminőségre, így csak tökéletesen tiszta vízben képes élni, ezért a természetben bioindikátor fajként tartjuk számon. Húsa rendkívül ízletes, kevés szálkát tartalmaz. Közepes zsírtartalma következtében a hagyományos elkészítési módok mellett füstölésre is kiválóan alkalmas.
Márciustól november végéig minden nap lehetőség nyílik eredeti, erdei környezetben megkóstolni a szalajka-völgyi pisztrángtelepen tenyésztett pisztrángokat. Akik melegen szeretik a pisztrángot, azoknak a szemük előtt elkészített, saját zsírjában, kályhában sült, füstölt pisztrángot maguk választhatják ki füstről, illetve akik ropogósra sülten szeretik a halat, vagy tartanak a szálkáktól, számukra az új árusító kocsiban pár perc alatt frissen készítik és friss, házi készítésű salátával tálalják a pisztrángfilét.