Belső Erdő

Környezetbarát kreatív élményprogram a Természetben, a Természetről 

Rendes Niki vagyok, környezeti nevelő, erdőfürdő vezető, favizsgáló. Egyetemi tanulmányaimat biológus szakon végeztem, ökológia témában kutattam, majd Nyugat-Afrikában, Guineában éltem, ahol többek között terepi kutatásokban vettem részt. Az afrikai dzsungel, a trópusi fák, szavannák, a kultúra, az emberek, színek és illatok gyermekkori álmom és örök szerelmem, inspirációm. Itthon az elmúlt tíz évben legtöbb energiámat a környezeti és globális nevelésre, fenntartható, hulladékmentes életmód, önkéntes egyszerűség népszerűsítésére szenteltem.

Ehhez nélkülözhetetlennek tartom, hogy újra kapcsolódni tudjunk a természethez. Ez az oka annak, hogy favizsgálónak és erdőfürdő vezetőnek tanultam.

Fontosnak tartom, hogy időről időre tudatosítsuk magunkban: a természet részei vagyunk, a természet mi vagyunk. Egy-egy rácsodàlkozás, aha-élmény a természetben, megélni, hogy mennyire hasonlóan működünk màs élőlényekkel és milyen fontos a kapcsolat, lehet a kezdő lépés egy zöldebb életmód kialakítàsához. Eresszünk erős gyökereket, hogy legyen honnan táplálkozni a mai vilàgban, aktivistaként, egy zöld élet népszerűsítésében vagy csak egyszerűen motiváltnak maradni. Szerintem az ERDŐFÜRDŐ ehhez egy csodálatos módszer.

Interaktív foglalkozásaim során a fenntarthatóság és sokféleség, sokszínűség témáit dolgozzuk fel csoportban illetve egyénileg. A mindennapokban használható tudást és tapasztalatokat közvetítünk, segítünk meglátni a körülöttünk lévő szépséget, mely gyakran a részletekben rejlik. A résztvevőknek lehetősége nyílik kikapcsolódni és bekapcsolódni. Bekapcsolódni a természet rendszerébe, bekapcsolni az érzék(szerv)eiket, megfigyelni hasonlóságokat, mintázatokat, színeket, formákat, illatokat, ismerős és szokatlan tapintású felületeket, rácsodálkozni az összefüggésekre, átélni az alkotás örömét. Kikapcsolódni. Kikapcsolni a telefont, a napi rutint, a zakatoló gondolatokat és félelmeket.

MIT CSINÁLUNK?

Kikapcsolódunk, bekapcsolódunk. Felvesszük a természet ritmusát, feltöltődünk.

Megfigyelünk: élményeket, tapasztalatokat gyűjtünk, összefüggéseket keresünk, kapcsolódunk.
 
Alkotunk (opcionális): környezetbarát, hagyományos és egyszerű technikákkal a természet ajándékait (termések, levelek, növényi festékek, csiríz ragasztó, gyümölcsök, zöldségek stb) vagy éppen az általunk termelt hulladékot (pl. műanyag zacskó, tetra pak doboz) felhasználva, újrahasználva, újra gondolva kézműveskedünk. Minden résztvevő (újra) megtapasztalhatja az alkotás örömét.
 • A természet kincseiből természet művészet (nature art), mandalát, amulettet vagy fülbevalót, szezonnak megfelelő komposztálható dekorációt készítünk.
 • A földből, agyagból szobrászkodunk.
 • Az uzsonnás zsák tartalmából arcpakolást készítünk, és öko wellnesezünk.
 • Kertet szépítünk, ültetünk.
 • Upcycling technikákkal a mindennapi hulladékból használati tárgyakat készítünk. Szeretteinknek képeslapot tervezünk vegyes technikával, vagy kikelő magokkal.

Tárgyak helyett élmények: Az elkészült alkotások nem mindig mobilisak. Van, hogy az erdőnek ajándékozzuk a nature art alkotásunkat, az álomfogókat vagy épp közösen megesszük a zöldség mandalát. Foglalkozásaink résztvevői azonban biztosan magukkal vihetik a Belső Erdő élményeit, mely segít később is feleleveníteni az átélt érzéseket, megszerzett készségeket, és az új nézőpontokat.

KINEK SZÓL?

Öko-kreatív foglalkozásokat, erdőfürdőt szívesen tartok:

iskolákban, óvodákban, egyéb intézményekben, kitelepülve rendezvényeken, családi napokon, világnapok alkalmával, csapatépítésként cégeknek, gyermek /felnőtt szülinapok alkalmával, nyári táborokban.

Védjegyes szolgáltatásaim:

 • vezetett erdőfürdő
 • öko-kreatív foglalkozások hagyományos alapanyagokkal (csuhé, gyékény, szalma, egyéb)
 • öko táborok
 • zöld életmód előadások, klubok tartása
 • öko ház bemutatása, természetes építkezési módok népszerűsítése
 • öko-kreatív csapatépítés  

Elérhetőségeim:

Tel.: 00 36 70 232 46 44

E-mail: info@belsoerdo.org I rendesniki@belsoerdo.org

Honlap: Belső Erdő 

Facebook: Belső Erdő