Szürkemarha termékek Szentlőrincen

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 900 hektár természetvédelmi oltalom alatt álló gyepterület kezelését végzi magyar szürke szarvasmarha, racka- és ciktajuhok legeltetéses állattartásával.

A szaporulat felnevelése által javul az állatállomány genetikai értéke, újabb gyepterületek természetvédelmi kezelése valósítható meg, valamint a hús feldolgoztatásával vegyszermentes élelmiszer kerülhet a fogyasztók asztalára.

A szarvasmarhák takarmányozása nyáron legelőn, télen a védett rétekről betakarított szénával történik, ebből eredően teljesen természetes körülmények között nevelődött jószágok húsa kerül feldolgozásra Szomor Dezső szürkemarha tenyésztő, ökogazdálkodó dömsödi húsüzemében.

A húsüzem a szürkemarha feldolgozását kizárólag adalékmentes fűszerekkel végzi, a termékek a természetes körülményeket tanúsító Nemzeti Parki Termék védjegyet, valamint a fajta-azonosításhoz szükséges ENAR számot viselik. A fajta-azonosító védjegyet kidolgozó Magyar Szürkemarhát Tenyésztők Egyesülete minden jószág vágásához az ENAR szám feltüntetésével igazolást állít ki a tenyésztő részére, mely ENAR szám kötelezően szerepel a terméken, így a fogyasztó egy SMS beküldésével, vagy közvetlenül ide kattintva is megbizonyosodhat a hús eredetéről.

                                                       

A 24. Szentlőrinci Gazdanapok keretén belül augusztus 11-13. között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott szürkemarha termékeivel is találkozhatnak az érdeklődők a B pavilonban.