Lekváros palacsinta (tojás nélkül)

A palacsintát sokan ismerik, szeretik, de még mindig akadnak, akik meglepődnek, hogy tojás nélkül is el lehet készíteni. Én már régóta így csinálom, és ha valaki szeretné kipróbálni, milyen is az így készült palacsinta, annak melegen ajánlom ezt a receptet. Ráadásul ez esetben egy igazi különlegességgel, egy kistermelői fahéjas-rumos vadszilvalekvárral lett kipróbálva.

Hozzávalók:
(8-10 palacsinta)

25 dkg liszt
3 dl tej
1 ⅓ evőkanál porcukor
1,5 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
1 csipet só
1 üveg fahéjas-rumos vadszilvalekvár
olaj a palacsintasütő megkenéséhez

A lisztet egy magasabb tálba vagy edénybe tesszük, összekeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a tejet, ezzel is elkeverjük, aztán beleöntjük a szódavizet és kézi mixerrel jól átkeverjük az egészet, hogy csomómentes legyen. Az így elkészített tésztát jó félórán át állni hagyjuk. Egy teflonos serpenyőt beolajozunk, tűzre tesszük, és ha felforrósodott, egy merőkanálnyi tésztát öntünk rá. Elforgatjuk, hogy egyenletesen szétfolyjon a tészta. Pár perc után fa serpenyőlapáttal a palacsinta alá nyúlunk és átfordítjuk, hogy a másik oldala is megsüljön. Minden második palacsinta után beolajozzuk a serpenyőt, hogy ne tapadjon a tészta. A kész tésztákat ízlés szerint megkenjük fahéjas-rumos vadszilvalekvárral, feltekerjük és készen is vagyunk. Jó étvágyat!

(Szerző: Vukman Szabolcs)